Tysk Hårdrock

 

about2

Tysk hårdrock har en gedigen historia och kanske mer inflytande på populärmusik än vad många anar. ”Krautrock” blev ett standarduttryck för tysk musik under 1970-talet och ”Munich Disco” fyllde discoscenen. Inom Tysk hårdrock ser vi allt från 80-tals inspirerad hårdrock, Metal, Punkrock till Medieval Metal. Men det är framför allt Krautrock som format tysk hårdrock till vad den var då och vad den är idag.

Begreppet Krautrock

Tyskland har länge varit en av alternativrockens och experimentrockens viktigaste hemvist. Krautrock som är ett av standardbegreppen för tysk musik används ibland som en paraplyterm för antingen tysk musik i allmänhet eller för tysk rock. Men egentligen är det nog snarare en sub-genre inom rocken eller inom hårdrock. Krautrock växte delvis fram ur den radikala studentrörelsen 1968. Studenterna tog avstånd från allt som hade med USA, England och andra europeiska länder att göra. Man strävade efter att skapa sig en ny unik tysk identitet. Eftersom termen ofta använts brett och för brett om tysk musik har det funnits många artister som inte gillar att få den stämpeln.

Krautrock är ofta en blandning av bland annat psykedelisk rock med avant garde-influenser. Musikerna använde oftast inte inte låtstrukturen hos de amerikanska banden och man använde sig inte heller av bluesarvet som den amerikanska rocken byggde på. Man använde sig mycket av hypnotiska rytmer och synthesizers.

Själva namnet Krautrock skapades i samband med den första stora tyska rockfestivalen som hölls i Essen 1968. Psykedelisk rock var det stora på festivalen precis det som många band och musiker i USA och England riktade in sig på vid den tiden. I samband med festivalen skapades den kortlivade Zodiak Free Arts Lab, eller Zodiak Club, i Berlin som höll till i en teater som satte upp politiska pjäser. Den fungerade som en experimentstuga för musiker och hjälpte till med att ytterligare popularisera psykedelisk rock och ge den en bred mainstreampublik.

 

5 tyska hårdrocksband & artister som du måste känna till

Tyskland har en uppsjö av spännande hårdrocksband. Här är några som du gör dig själv en tjänst genom att känna till och njuta av soundet.

Scorpions

Gruppen Scorpions bildades i Hannover år 1965. Fram till 70-talet kännetecknades Scorpions musik av klassisk hårdrock. Men efter 1978 då även en omstrukturering av gruppen skedde ändrade Scorpions sin musik till en tyngre metal blandad med hårdrocksballader. Scorpions Wind of Change är en av de mest sålda singlarna någonsin och har sålt i över 14 miljoner exemplar. En annan av bandets bästsäljare världen över var powerballaden Still Loving You. Sammanlagt har Scorpions skivor sålt över 110 miljoner exemplar.

Accept

Accept är ett band från Solingen och bildades 1976. Stilen är Heavy Metal rakt igenom, men de har haft stort inflytande på utvecklingen av Speed och Trash Metal. Bandet gjorde sin första och kanske viktigaste framgång med Balls to the Wall som de gav ut 1983 som blev en stor framgång och är det enda av Accepts album som sålt guld i USA och Canada. Bandet har splittrats och återuppstått flera gånger genom åren. Accept har gett ut 15 studioalbum under åren varav Rise of Chaos från 2017 är det sista de har gett ut.

Helloween

Helloween är ett tyskt Power Metal-band grundat i Hamburg 1984. Först från 1994 med albumet, Master of the Rings och genom följande albumen (1994), The Time of the Oath (1996), Better Than Raw (1998) och The Dark Ride (2000), har de gradvis fått mer och mer uppskattning. Och nu är Scorpions ett internationellt välkänt band som turnerar på alla de stora rockfestivalerna. Helloween har gett ut 15 studioalbum och totalt sett sålt mer än åtta miljoner skivor världen över.

Die Ärzte

Die Ärzte, eller ”läkarna” på svenska bildades 1982 i Berlin och är ett punkrock-band med tungt sound. Stilarna på låtarna har dock en bredd som sträcker sig över Punk rock, pop punk, alternative rock, ska punk och pop rock. Bandet har gett ut 13 studioalbum och nått stora framgångar både på hemmaplan och internationellt. Även om de inte har varit aktiva på länge är  Die Ärzte även idag ett av de mest sålda och välspelade banden i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Nina Hagen

Nina Hagen har ett brett spektrum, hennes repertoar sträcker sig från glamrock och punkrock till New Wave, Gothic Rock och Psykedelisk rock. Det hon gör är unikt, egensinnigt och varierande. 1978 signade hon ett kontrakt med CBS Records och gav ut sin första skiva genom Nina Hagen Band. Det blev en kommersiell framgång med 250 000 sålda skivor. Genom ett nytt kontrakt med samma bolag 1982 gav hon ut sitt första soloalbum. Hagen har gett ut totalt 20 studioalbum och dessutom 9 samlingsalbum.

German Hard Rock
German Hard rock – Photo by Arkady Lifshits