Får man ersättning för ett inställt evenemang med ett kreditkort?

Det är kul att gå på en rockkonsert, men desto tråkigare att behöva åka hem igen för att evenemanget blivit inställt. I den här artikeln tar vi reda på hur du kan bli ekonomiskt kompenserad med hjälp av ett kreditkort, om den konsert du skulle besöka ställs in eller om du skulle bli sjuk och inte kunna delta.

 

Får du pengarna tillbaka om en konsert ställs in, om du köpt biljetten med ett kreditkort?

Om en konsert ställs in får du tillbaka dina pengar av arrangören, men bara om du köpt din biljett hos en auktoriserad återförsäljare och inte av en kompis eller en scalper. Om konserten ställs in reklamerar du köpet hos kreditkortsutfärdaren, sen får du tillbaka dina pengar. Det gäller även om hela festivalen gått i konkurs.

Notera att du sällan behöver reklamera köpet om en rockkonsert ställs in, så arrangören i regel betalar tillbaka biljettavgiften utan att du behöver kontakta kreditkortsutfärdaren. Men denna trygghetsförmån är dock bra att ha, då inte alla konsertarrangörer har rent mjöl i påsen.

 

Collector EasyLiving är ett kreditkort med bra evenemangsskydd

EasyLiving-kortet från Collector Bank inkluderar ett bra evenemangsskydd, som bland annat ger dig ersättning vid sjukdom eller en olycka som gör att du inte kan delta på konserten. Notera att du behöver ett läkarintyg om du är sjuk, för dessa försäkringar gäller inte vid ånger.

Det är alltid en bra idé att jämföra kreditkorten mot varandra, så att du har kunskap nog att välja ett kort med ett särskilt heltäckande evenemangsskydd.

 

Svar på vanliga frågor om evenemangsskydd för kreditkort

 

Hur mycket pengar får man tillbaka?

Det är standard att du får tillbaka biljettkostnaden samt eventuella boknings- och avbeställningsavgifter. Det normala ersättningstaket ligger på 10 000 kronor per person, och 30 000 kronor om du köpt biljetter till många personer på samma gång.

 

Vad händer om du är sjuk och inte får tag på en läkarintyg i tid?

Om du är sjuk och inte får tag på ett läkarintyg innan konserten påbörjats, kan du besöka en läkare i efterhand som i sin tur ger dig ett intyg på din sjukdom eller din skada. Det finns dock krav på att läkaren ska vara opartisk, så att be en läkare som du känner och/eller ingår i din familj är en dålig idé. Då kan kortföretaget ge ett avslag på din ersättningsansökan.

 

Gäller evenemangsskyddet om någon annan blir sjuk eller är med om en olycka?

Evenemangsskyddet gäller även om du har en närstående som skadar sig, blir allvarligt sjuk eller avlider. Skyddet gäller även om du har en kompis som skadat sig, blivit sjuk eller avlider. Utöver detta täcker evenemangsskyddet även om något oförutsett händer, som leder till att din permanentbostad skadas, som till exempel en brand.

 

Måste man betala självrisk för evenemangsskyddet?

Enligt de regler som gäller idag behöver du inte betala någon självrisk för att nyttja kreditkortets evenemangsskydd.

 

Källor för artikeln